Annars är de bara att koppla ur

Mamma och pappa har precis varit ute och bytt en lampa på Mercan.

Jag: Hjälpte du till att byta lampa?
Mamma: Nej, jag satt i bilen och fippla med vindrutetorkarn. Och efter Kjelle drog i den så funkar den nu.
Jag: Vad bra!
Mamma: Men nu tänkte jag ju inte på att titta om lampan slockna. Äsch, det gör den väl förr eller senare.
Jag: Eller så är det en annan lampa som är sönder.
Pappa: Ja slockanar den inte senare så kopplar man ur den.
Mamma och jag skratta.
Mamma: Du är gullig du. Och om bilbältet inte funkar så klipper du av det?

Och folk undrar varför jag och min syrra är som vi är?

Torekällberget

Igår åkte vi till Torekällberget med morfar. Man måste ju passa på att hitta på något med gubbstrutsen medan han är hemma och tillgänglig.

Jag: Kolla en tupp
Filippa: Var?
Jag: Där, under vagnarna.
Filippa: Mamma, kom! Jag ska hålla tuppen.

Roligt att hon är kaxig när tupparna går lösa på gården, men när det kommer till djuren som går i hagar är hon livrädd. Väldigt logiskt.

Nu har jag tröttnat på att behandlas så här

Jag tycker att det är så jäkla tråkigt att det alltid verkar vara upp till mig om jag träffar kompisar överhuvudtaget. Aldrig någon som frågar om jag vill följa med på saker eller bara hitta på något. Visst jag har Filippa och kanske inte alltid kan göra alla saker, men man kan i alla fall fråga så man inte känner sig bort glömd.
Och det går att fixa barnvakt om det behövs, och många saker kan faktiskt Filippa också följa med på.

Men är bara så jäkla trött på att alla behandlar mig som luft. Får kämpa som ett djur för att någon ska vilja hitta på något överhuvudtaget. Har tröttnat. Orkar inte vara den som håller i alla trådar och ser till att någonting händer.

Bara så ni vet.

Lite vett och etikett


Regnar det får man klä sig efter vädret.


Igår kom en av min syrras vänner förbi för att hämta en nyckel, och hon stannade kvar och pratade lite en stund. Och bara någon dag innan hade hon lånat våran bilbarnstol för hon hade en kompis som har en dotter som är lika gammal som Filippa.
Hon berättade att den här lilla tjejen använde ett språk som jag inte ens i min vildaste fantasi kan förstå hur hon lärt sig. "Mamma jag pallar inte, asså" kan jag väl kanske förstå, men ord som horunge, fitthål och likande är ord jag knappt klarar av att skriva här. Och mamman reagerar med att skratta.

För mig är det väldigt viktigt med en god uppfostran, då menar jag inte stränga regler och tajta tyglar på barnen. Men lite vett och etikett. Att man säger tack när man får saker osv.
Sen kanske Filippas uppförande ibland kan vara lite överdrivet som att hon t.ex. säger prosit om någon nyser, eller att hon säger tack om man säger prosit till henne.
Men skulle Filippa komma och säga något av dom där andra sakerna skulle jag göra allt annat än skratta. Jag skulle verkligen ta mig tid att förklara hur fel och fult det är att säga så.

Det otrevligate hon säger är typ "hörru".


Filippa vill, men vågar inte


Vem har sagt att man inte kan rida på en gris istället?

På skansen. Vi går förbi ponnyridningen.

Filippa: Mamma, jag vill också rida.
Jag: Jaså? Vågar du det då?
Filippa: Nääää.

Det är ju bra att hon är ärlig.

Tidsfördriv

Hur gammal är du exakt?
21 år, 6 månader och 2 dagar.

Vilken ögonfärg har du?
Ljusblå

Är du i ett förhållande just nu?
Nej det är jag inte. Kanske lika bra det. haha

När grät du riktigt ordentligt sist och varför?
2 veckor sedan kanske, och det var för att jag var så jäkla arg.

Har du haft sex på en offentlig plats?
Ja, det kan man väl säga.

Vad är din största rädsla?
Att förlora dem jag bryr mig om...

Vilket år tog/tar du studenten?
2008, hade studieuppehåll eftersom jag fick Filippa i trean.

Har du någon gång haft på dig ett par trosor?
Ja, det tror jag dom flesta tjejer haft.

Är du mörkrädd?
Nej.

Vilka filmer är dina favoriter?
Twiligt - så otroligt fin kärlek mellan dom. Sen kommer jag inte på någon mer bara för det.

Och dina favorit serier?
One tree hill, desperate housewives, 2 and a half man osv.

Om du fick välja mellan mobilen och datan - vilken?
Dator tror jag

Är du mammas eller pappas flicka?
Både och, fast på olika sätt.

Vilka är dina starkaste sidor?
Att jag är glad och positiv i nästan alla situationer.

Och svaga?
Jag är väl för snäll ibland. Och vissa kan utnyttja det.

Vilken låt lyssnar du på just nu?
Robyn - Do you really want me

Saknar du någon/t?
Saknar någon att umgås med.

Om du fick träffa en person en sista gången som inte längre finns i livet, vem skulle det vara?
Vet inte..

Hur många vänner har du?
Egentligen inga alls känns det som. För det finns aldrig några här som vill umgås med mig.

Vad hatar du mest av allt?
Oärlighet.

Vad kan få dig att falla som en fjäder?
Varför skulle jag berätta det?

Vad är din största hemlighet?
Säger jag det, så vore det ingen hemlighet längre.

Tycker du att det är jobbiga frågor?
Bättre kan ni ;p

Säga emot


Filippa gungar i lekparken, och har kommit på att det är rätt roligt att luta sig bakåt.


Syster: Vem är det? Är det morfar?
Filippa: Nej, det är Kjelle
Syster: Är det inte morfar?
Filippa: Nej, Kjelle sa jag.

Senare på kvällen.

Camilla: Är det Kjelle?
Filippa: Nej, det är morfar.

Bara för att säga emot.


Pottan

Vid elva tiden mötte jag och Filippa upp Sophie i Tumba centrum för att åka vidare in mot stan. När vi kom in till stan gick vi direkt till donken för att äta lite lunch. Filippa åt rätt mycket, och måste gått där ifrån väldigt mätt och belåten. Innan vi gick där ifrån fråga jag ifall hon behövde gå på toaletten/pottan, eftersom hon aldrig bär blöja på dagarna. Hon sa ja, och när vi såg kön gick vi vidare mot centralens betaltoaletter, men på vägen sa hon att hon ine behövde kissa längre.

Vi gick runt och kollade lite i affärer innan vi gick vidare för anledningen som drog in oss till stan. Jag skulle nämnligen till en optiker och prata om ett missförstånd (som vi inte behöver ta upp här), men vi gick lite för fort och hade massa tid över innan det var dags, så vi knata runt i kvarteret några varv innan vi gick in. Och i porten blev Filippa ledsen och bad om pottan. Så jag tog med henne till toaletten.
Men min lilla prinsessa är rädd för att sitta på toaletter, hon tycker dom är så stora och tror hon ska ramla ner. Men efter mycket krångel fick jag äntligen henne att sätta sig på toaletten medan vi kramades och vi båda två sa hur duktig hon var. Men hon var alldeles för spänd för att klara av att göra något. Så när vi var färdiga hos optiken gick vi till olika betaltoaletter för att se om dom hade pottor, men ingenstans.

På tåget bad hon om en potta igen, och jag förklarade läget. Hon sa att hon skulle vänta tills hon kom hem. På bussen bad hon om en potta igen, men sa direkt, hemma.
När vi kom hem satte hon sig på pottan, men det kom inget. Hon hade nog hållt sig så pass mycket så hon tryckt bort det för stunden. Så vi cykla ner till lekparken och lekte en stund.
Och när vi kom hem, hade det runnit ner igen.

Hon är så otroligt duktig på att hålla sig och se till att det händer på pottan. Hon är trotts allt bara (snart) 2½ år, och vi började inte potträna på allvar föräns för en månad sen. Det har gått väldigt fort. :)

Våran torsdag, helt enkelt

Idag har jag och Filippa busat massor. Vi var iväg en sväng till Alby och fixade ett nytt recept till mig, sen till Tumba centrum och handla lite. Och Filippa var otroligt duktig hela tiden. Enda sedan hon började bli blöjfri har jag alltid kört på att så fort man ska iväg måste man testa att kissa, kommer det inget så har man i alla fall testat. Samma sak innan man går och lägger sig. Man måste i alla fall testa.
Så hon både kissade och nr 2 innan vi gick till bussen, och det var ju en garanti för mig att det inte skulle vara några kissanfall under tiden.
Och utanför ica i Tumba centrum står det en häst och en båt som man kan lägga pengar i så rör de på sig, och vi brukar alltid bli osams när vi går förbi dom. Men inte idag.

FIlippa: Mamma, jag vill leka.
Jag: Visst, lek du. Men du får inga pengar.
Hon gick fram till hästen och klappa på den
Filippa: Hejdå hästen, nu ska vi handla.

När vi kom hem igen tog vi det lugnt farmför Pippi fram till lunch, sen blev det en cykeltur ner till lekparken där vi lekte i 1½-2 timmar. Sen ville Filippa cykla hem och äta yoghurt. Hur söt får man vara? :)
Sen har eftermiddagen och kvällen mest bestått av Pippitittande och maraton.


Full fart


Min stora tjej cyklar hem fråm lekparken.

Idag har det varit en rätt rolig dag för Filippa, tror jag. När vi vakna runt åtta tiden gick vi upp och åt frukost framför Pippi Långstrump. Det är hennes nya favorit på teven, inget annat än Pippi duger.
När jag och min syster var små hade vi en serie med Pippi filmer på VHS som Filippa hittade några av och tjatade om att få titta på, och sedan dess har hon varit fast. Allt handlar om Pippi.
Men som dom flesta vet så är VHS inte kända för superkvalité nu för tiden, och eftersom några filmer var borta och några sönder så beställde morfar (min pappa) Pippi serien på DVD istället.

Efter vi kollat på (vad det kändes för mig i alla fall) hundra avsnitt gick vi ner och klädde på oss. Rotade i frysen efter något ätbart, slängde i oss maten och gick ut med cykeln.
På med hjälmen och en tvekande Filippa vågade inte åka i varken upp- eller nerförsbackar. Så när vi kommit upp för våran backe på tomten och ner för backen utanför så vågade hon äntligen upp på cykeln. Och vilken rackare på att cykla måste jag säga. När det är plant behöver man inte hjälpa henne alls, hon styr jätte bra själv, trampar på jätte bra och håller ungefär samma tempo som när jag går.

Vi cyklade i alla fall ner till lekparken här nedanför och busade där ett tag, men så fick hon syn på sin cykel och ville ut och cykla mera. Så vi cykla hem och tog en glass, och upptäckte att mjölken var slut. Så vi passa på att cykla ner till affären och handla, och så hem igen. Och när vi nästan precis kommit hem fråga grannen om vi ville följa med ner till lekparken, och Filippa tacka inte nej till varken leka i lekparken med grannbarnen eller att få cykla.

Så idag har dagen kort och gott bestått av cyklande.

Dålig uppdatering - jag vet


Filippa utanför Grönan.

Okej nu tycker till och med jag att det var lite för länge sedan jag uppdaterade. Nu får jag skärpa mig.

Först kan jag svara på Mikaelas kommentar om hur Filippa mår med rören och så nu. Och hon mår jätte bra med dom, hon har inte märkt av dom alls. Men det stora provet kommer till hösten då den värsta perioden för öroninflammationer börjar.

Jaha, då kan jag väl lite snabbt berätta vad som hänt sen sist. (skriver bara dom "stora sakerna".)
Filippa har blivit helt blöjfri på dagarna, och är dessutom torr på nätterna. Men hon får fortfarande ha blöja på nätterna, någon vecka till. Sen får hon börja testa sova i bara trosor. Först sa hon inte till alls om hon behövde gå på pottan, men hon började med att gå och sätta sig själv utan att säga ett pip. Och nu händer det att hon avbryter lekar och säger "måste tissa".

Filippa har varit på Gröna lund för första gången med mig och hennes moster. Hon åkte nyckelpigan och karuseller. Nyckelpigan var lite läskig just för att den är lite ryckig i början när den startar. Men annars tror jag hon uppskattade den dagen väldigt mycket.

Idag fick Filippa en 12" cykel av mormor och morfar. Filippa har den senaste tiden gått och tjatat om att cykla så vi fått skavsår i öronen här hemma. Och grannen var snäll och lånade ut en trehjuling, men man vill ju inte leva på andras saker. Och när mormor hitta en cykel på blocket för en väldigt liten peng som nästan var oanvänd så kändes det som ett måste.
Vi skulle gå över till grannen och låna verktyg för att sätta på stödhjulen och jag tänkte samtidigt lämna tillbaka trehjulingen och försökte få Filippa att cykla över den, mendan mormor körde cykeln.

Jag: Filippa ska du cykla över den här till Klara?
Filippa: Vill inte den här, vill cykla den där.

Trehjulingen var väldigt mycket värd i Filippas ögon senast mitt på dagen idag, men så fort hon fick en riktig cykel var den lika mycket värd som en myrlort.

RSS 2.0